top of page
Zoeken
  • Karin Verreet

HELP!!! IK BEN ZO BANG!!!


ANGST!

Wat is Angst? Hoe komen we eraan? Wat wil deze angst ons vertellen? Hoe gaan we ermee om?

In maart werden we met z’n allen opgeschrikt door het nieuws van een oprukkend virus met de naam “CORONA” wat vertaald kan worden als “KROON” Hoe het komt dat dit vieze virus deze mooie naam kreeg, weet ikzelf niet maar de meer wetenschappelijke naam luidt COVID-19 wat al veel minder keizerlijk klinkt lijkt mij.

Plots worden we geconfronteerd met verschillende, alles overheersende, emoties waarvan angst er één is.

Om met angst te leren omgaan is het belangrijk dat we ook begrijpen wat angst is en waar het vandaan komt.

Angst ontstaat wanneer we vrezen de controle te verliezen over iets.

Angst is een emotie die je wil beschermen, die je helpt te reageren op gevaar. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je bloeddruk stijgt en je spieren spannen aan.

Je bent klaar om te vechten of te vluchten. Want er staat een “denkbeeldige” leeuw voor je neus.

Tijdens mijn opleiding over de biologische natuurwetten leerde ik dat een situatie die de ene persoon als beangstigend ervaart niet noodzakelijk op dezelfde manier wordt ervaren door een andere persoon. Dat verklaart waarom niet alle mensen op dezelfde manier reageren. Het gaat erom hoe JIJ de situatie op dat moment interpreteert, om de perceptie zeg maar.

Zo ook zijn er momenteel verschillende angsten die kunnen spelen.

- Er zijn mensen die veel angst hebben voor de ziekte en de gevolgen ervan want hun leven wordt bedreigd. Dit zijn de mensen die bijna panisch zijn om nu nog buiten te komen.


- Dan zijn er mensen die vooral angst hebben dat hun bestaan bedreigd wordt. Ze zijn bang dat ze niet voldoende eten gaan hebben. Hun voortbestaan wordt bedreigd. Dit zijn de hamsteraars.

- Er zijn dan weer mensen die veel angst ervaren door de eenzaamheid waarin ze terechtkomen, want we mogen elkaar niet meer opzoeken, niet meer knuffelen. We worden gescheiden van elkaar.

- Er is de angst voor onze naasten, vader, moeder, broer, zus enz. We zijn bang dat zij het niet gaan overleven en wat als deze mensen ziek worden en we kunnen hen niet voldoende bijstaan? Ons nest is in gevaar!

- Zo zijn er verschillende angsten die hetzij apart of tegelijk kunnen spelen.

Uiteraard is deze situatie ernstig en is het belangrijk dat wij ons aan de voorgeschreven regels houden maar wat eveneens belangrijk is, is dat we dóór deze situatie door moeten en liefst op een zo comfortabel mogelijke manier.

Angst geeft extra stress en deze stress zorgt er dan weer voor dat ons immuunsysteem niet optimaal zijn werk kan doen.

Zo dreigen we in een vicieuze cirkel te raken.

TIP: Ga niet in gevecht met datgene wat je niet kan beïnvloeden. Richt je op de dingen waar je zelf invloed op hebt.

Het grootste cadeau dat je jezelf kan geven in deze fase is een bepaalde vorm van mildheid, wees niet te streng voor jezelf en kijk eens of je van dag tot dag kan leven. Daaruit vloeit Vertrouwen en Vertrouwen is het tegengif van Angst!

HELP HOE RAAK IK HIERUIT!!!Hier zijn alvast 3 stellingen om je angstige gedachten te helpen resetten.

Stelling nr. 1

ER ZIJN GEEN ANGST-LOZE MENSEN!

(There are no fearless people!)

Bang zijn is niet fout, het is een beschermingsmechanisme. Het is een emotie die je wil verwittigen voor iets dat misschien gaat gebeuren. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Iedereen is wel eens bang. Maar of je je volledig door die angst laat meesleuren, dát bepaal jij zelf.

Stelling nr. 2

OOK DIT GAAT VOORBIJ!

(This too shall pass!)

Hoe moeilijk deze periode ook is, hij gaat voorbij! Het is ook nog nooit blijven regenen en hoeveel keer ben ja al blijven overnachten aan een kruispunt omdat je de baan niet kon oprijden? Ik denk 0! Anders mag je mij een seintje geven.

Bij angst: Herhaal steeds weer tegen jezelf: “OOK DIT GAAT VOORBIJ!.” Wat je herhaalt, neemt Je brein onmiddellijk voor waar aan want het kan niet weerstaan aan herhaling en je zal merken dat je lichaam rustiger wordt. Heb vertrouwen!

Stelling nr. 3

VERSTERK JE IMMUNITEIT!

1. Doe ademhalingsoefeningen;

2. Drink voldoende water;

3. Let op de voeding die je tot je neemt, vermijd o.a. zoveel mogelijk suikerrijke voeding;

4. Let op de gedachten die je hebt, zijn ze eerder negatief (vervuilend) dan positief (opbouwend)?

5. Neem dagelijks wat beweging;


Ik wil je graag volgende opdracht geven:

1. Wees je bewust van je angst, ga voor jezelf na waarvoor je precies het meest bang bent en schrijf dit desnoods op.

2. Herhaal op regelmatige basis de woorden: “Ook dit gaat voorbij” en voel wat het met je doet. Schrijf deze woorden op en plak ze op zo veel mogelijk plaatsen zodat je het meermaals per dag kan herhalen. Zorg dat het je mantra wordt!

3. Ga bij jezelf eens na welke bijdrage jij zelf nu al levert voor het optimaliseren van je immuniteit. Overloop voor bovenstaande punten 1 t.e.m.5 en bekijk waar het beter kan.122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page